BGBGBG

TERUGBLIK OP HET SYMPOSIUM
'De vlucht naar voren'

Op weg naar een duurzame toekomst voor de luchtvaart in Nederland

15 NOVEMBER 2018  

Tijdens dit DAG-Symposium, met als titel “De vlucht naar voren”, werd ruime aandacht besteed aan reële en innovatieve plannen en ideeën die een antwoord moeten geven op de vraag van: “Minder en duurzamer vliegen?”. Hierbij was het actieplan  Slim en Duurzaamvoor verduurzaming van de luchtvaart, dat op 3 oktober was aangeboden aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) de rode draad waaraan het symposium was opgehangen.

Voor het plan ‘Slim en Duurzaam' hebben twintig transportorganisaties en kennisinstellingen de handen ineengeslagen om bestaande ontwikkelingen voor de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen. Doel is om de CO2-uitstoot van de luchtvaart vanuit Nederland in 2030 met 35% te verminderen en terug te brengen naar het niveau van 2005.

Naast de heren Elbers, President-Directeur KLM en Benschop, President & CEO Royal Schiphol Group, die bereid waren gevonden om hun visie naar aanleiding van het actieplan te komen toelichten waren er presentaties van Tineke Bakker – v.d. Veen, Managing Director Boeing – Benelux & Nordics, alsmede van Paul Peeters, Lector Duurzaam Toerisme, Breda University of Applied Sciences (NHTV).

Ook werd er een interessante doorkijk gegeven door een student van de TU-Delft L&R (DSE Group 08) van een concept betreffende een geavanceerd duurzaam vliegtuigontwerp (De Greenliner). De inzending van dit project won op 26 oktober, tijdens de jaarlijkse uitreiking van het Nederlands Lucht en Ruimtevaart Fonds (NLF), de Anthony Fokker aanmoedigingsprijs.

Het symposium werd afgesloten met een forum discussie waar naast de heren Elbers en Benschop, Marja Eijkman, Vice President Aerospace Operations, Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) aanschoof. Het geheel van de middag stond o.l.v. de voorzitter van de Dutch Aviation Group, Alexander Schnitger.

 Actieplan "Slim en Duurzaam"  Presentatie Paul Peeters  Presentatie Greenliner