BGBGBG

 

DAG van het Luchtrecht

Datum: donderdag 22 juni 2017

Locatie: Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk


Op donderdag 22 juni organiseerde de Dutch Aviation Group een nieuwe DAG van het Luchtrecht in het Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk.

Naast de gebruikelijke terug- en vooruitblik op actuele juridische ontwikkelingen op het terrein van het luchtrecht werd dit keer als thema behandeld:

BREXIT en gevolgen voor de luchtvaart


Een jaar geleden immers werd de uitslag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie bekend: Het Brexit kamp had gewonnen. Het kamp dat de EU wil verlaten won uiteindelijk met 51,9 procent van de stemmen. Iedereen zal zich de onverwachte uitkomst op de vroege ochtend van 22 juni 2016 nog wel herinneren.

“Als de Britten overmorgen voor uittreding uit de EU zouden stemmen, heeft dat grote gevolgen voor de luchtvaart”. Dit zei hoogleraar luchtrecht Pablo Mendes de Leon enkele dagen voor het referendum. “De interne markt is voor de UK bij een Brexit dan namelijk niet meer van toepassing,” zei Mendes de Leon en ook de regelingen op het gebied van de luchtvaart niet.”

Sinds 1997 is het luchtverkeer binnen de Unie vrij. Elke Europese (lees: EU) luchtvaartmaatschappij mag alle routes die het wil binnen de Unie vliegen.

Vooral voor de twee grootste Europese  low cost carriers – easyJet en Ryanair – zijn de druiven zuur. Als Brexit wekelijkheid wordt vallen zij namelijk niet meer onder de Europese wetgeving. Dat betekent voor het Ierse Ryanair dat zij vanuit Engeland alleen nog naar Ierland mag vliegen. Voor easyJet houdt dat in dat zij van Europese bases, zoals Schiphol, alleen nog maar naar Britse luchthaven mag vliegen.

EasyJet zou bezig zijn om een Air Operators Certificate aan te vragen in een ander EU-land, zodat haar Europese bases open kunnen blijven.

Genoeg interessante en vooral belangrijke onderwerpen die deze middag aan de orde kwamen (zie bijgaand programma).

Bijgaand programma laat de aandachtspunten die tijdens deze middag aan de orde kwamen.

Na afloop vond de gebruikelijke Luchtvaartjuristenborrel plaats.

 Programma DAG van het Luchtrecht 22.06.2017